Mistrovství světa v akrobatické gymnastice 2024

Vrcholný závod v akrobatické gymnastice roku 2024, třináctý ročník World Age Group Competition, se netradičně odehrával hned zkraje září. Po zrušení šampionátu, který se měl původně konat v dubnu v Izraeli, se organizace ujalo portugalské město Guimaraes. Českou republiku tam v termínu od 12. do 15. září reprezentovala ženská trojice kategorie 13-19 let ve složení Ema Nešporová, Jana Kinštová a Tereza Bernreiterová v doprovodu trenérky Zuzany Sedlákové a mezinárodní rozhodčí Anny Malé. V této věkové kategorii se na Mistrovství světa české barvy objevily naposledy v roce 2014, tedy před 10 lety. Pro českou akrobacii je tedy již samotná kvalifikace velkým úspěchem.


Po svědomité letní přípravě a dvou pódiových trénincích děvčata nastoupila do závodu ve čtvrtek 12. září mezi prvními ve své kategorii. S technicky velmi obtížnou dynamickou sestavou (obsahující mimo jiné dvě dvojná salta a tři salta s vruty) si poradily na výbornou a získaly za ni celkem 25,490 bodu. Velmi vysoko byl hodnocen výkon po technické stránce (16,400), ale podařilo se překonat i osmibodovou metu mnohých českých závodníků na podobných závodech v uměleckém dojmu. Za svou choreografii děvčata získala 8,150 bodů a po první sestavě tak držela 27. místo ze 40 přihlášených trojic.

Druhá kvalifikační sestava připadla na sobotu 14. září. A přestože se děvčata od začátku pobytu potýkala s řadou nepříjemností jako nedopravená zavazadla, štěnice na hotelu, každodenní hodinové čekání v autobusech v dopravních zácpách a podobně, vedla si první dvě minuty statické sestavy nad očekávání dobře. Náročné prvky se špicary, mexikánkami a přechody zvládla trojice bez větších obtíží, bohužel poslední prvek nedopadl podle představ. Lehké zachvění pyramidy způsobilo pro širší veřejnost téměř neviditelnou chybu, avšak rozhodčím neunikla a přísně ji potrestali v technické i umělecké známce a navíc penalizací 0,900 bodu. S tím se rozplynuly i naděje na umístění do třetí desítky a děvčata nakonec skončila na 35. místě s celkovou známkou 48,040 bodu. I přes nevydařený závěr kvalifikace byla však reprezentace děvčat z oddílu TJ Bohemians nad očekávání a rozhodčí napříč státy zaznamenali výrazný posun české akrobacie. 

Děkujeme Emě, Janě a Tereze za vzornou reprezentaci a zejména za jejich tréninkové nasazení a pozvednutí úrovně české akrobacie!