Závod plný zvratů, zajímavých soubojů a překvapení. Pokud vás tento popisek zaujal, rozhodně pokračujte ve čtení reportáže z MČR 2022, které se již podruhé konalo v největším moravském městě.

Je-li pro vás důležitý pouze výsledek, věřím, že někde níže najdete výsledky, ale to byste se ochudili o detailnější popis toho, k čemu v Brně na BVV v sobotu, 5. listopadu 2022 došlo.

 

Žáci/Žákyně

Samotné mistrovství těchto dvou kategorií je stále trochu v plenkách. Rok 2021 byl bez mistrovství, rok 2022 nám přinesl premiéru při závodě Memoriálu Ladislava Váchy (loni ještě jako nominační velká cena) a rok 2022 byl tedy druhým ročníkem pro nejmladší kategorie, které v našem sportu jsou.

Úžasné je množství účastníků na velkých cenách a neméně skvělá je vysoká účast (tedy nominovaní) na mistrovství. Dohromady 11 žáků a 8 žaček. Nejmladší závodnice Eliška Drápalová a Valerie Vytvarová jsou staré pouhých 9 let. Nicméně ty si na své medailové časy budou muset ještě pár let počkat. 

U všech medailistů došlo k výraznému zlepšení oproti nominaci. Jmenovitě Michal Zelenka svůj nejlepší pokus stáhnul blízko čtyřsekundové hranici a bral zlato s časem 4,36 s. Stříbrný Vojtěch Konopáč muse překvapit nejen sebe, ale i své soupeře, kteří byli nominováni s lepším časem. Jeho obrovské zlepšení a zrychlení mu s časem 5,06 s přineslo zmíněné stříbro. Bronz připadl na Štěpána Hrůzu a úžasný čas (oproti nominaci v hodnotě 9,00 s) 5,63 s. Nutno poznamenat, že i v případě ostatních žáků byly k vidění zajímavé souboje a přetahovaná o lepší výsledky.

V kategorii žaček zcela vládla Anežka Holanová s několikasekundovým náskokem oproti stříbrné Julii Najdekrové. To, že Dvůr Králové má ve svých trenérech silné otce dokazuje i bronzová Kateřina Schreiberová. Ač s časem nad 10 s (velmi těsným), taktéž si zlepšila své letošní maximum.

K těmto nejmladším kategoriím bych si dovolil napsat poznámku, že míra jejich podpory je úžasná. Navzájem si fandí a mají radost z úspěchů svých soupeřů. Radost pohledět a pevně doufám, že tyto nejmladší kategorie budou i v příštích letech nejen bohatě obsazeny, ale uvidíme i další úžasné výkony.

 

Dorostenci

Kategorie, která se nám letos lehce vyprázdnila. Nicméně s překvapivými výsledky a výkony na mistrovství.

Nikdo nemohl čekat zlato u jiného závodníka, než obřího Omara Dubce. Tento mladík rozhodně na první pohled nevypadá na dorostence (ony fyzické rozměry a váha). V pátek si zašplhal osobní rekord a dle videa jsme viděli snad nejkratší dohmat na 6 sáhů v historii. Na sobotu naladil ještě lépe a každým pokusem udivoval diváky a divačky. Čtvrté kolo natáhl sáhy a mohli jsme vůbec poprvé vidět na MČR šplh na pět sáhů. Ten Omarovi zajistil nejen jisté zlato, ale zároveň zlepšení času na úžasnou hodnotu 3,04 s. O stříbro jsme očekávali souboje borců z Prahy Libně - Marka Novotného a Tomáše Ettela. Řekněme si, že klidným a jistým výkonem si stříbro prvním pokusem zajistil Marek Novotný (příjmení Novotný si dobře zapamatujte, ještě dnes zazní). V dalších kolech Marek věděl, že Tomáš je o pár setinek vzdálen a zkoušel tedy šplhat na šest sáhů. Čas ovšem již nestáhnul. Tomáš bojoval vlastně jen sám s sebou. Všechny pokusy měl pěkně vyrovnané, ale pouhých pár setinek sekundy mu na Marka chyběly. Věřím, že v sezóně 2023 nás tito závodníci nepřipraví o další zajímavé souboje.

U dorostenecké kategorie se nám do čtyřsekundové hranice dostali jetšě Viktor Šmejkal. Ten naprosto nečekaně chytnul slinu a úžasně o pár setinek sekundy porazil Martina Ludvu, který měl taktéž svůj den. Viktor nejlepší pokus v hodnotě 3,58 s a Martin úžasných 3,63 s.

 

Dorostenky a ženy

Při absenci talentované Emy Galeové se titul vrátil staronové mistrini, světové rekordmance a troufunu si říci legendě ženského šplhu - Veronice Szabóové. Ač jsme letos u žen/dorostenek na mistrovství neviděli šplh pod pět sekund, její nejlepší čas 5,19 s rozhodně mezi špatné nepatří. Stříbro a další čas pod šest sekund si vyšplhala Jana Hurdálková. Bronz připadl Markétě Kolářové z Libně. Smutné je, že všechny zmíněné šplhaly za svým potenciálem a ač jejich výkony rozhodně nebyly špatné, věřím, že kdyby se mistrovství konalo o pár týdnů později, viděli bychom časy výrazně lepší. Pod osm sekund se nám vešly ještě dvě závodnice a to Sára Gutmanová a Leona romanová. Finále této kategorie se konalo ovšem pouze pro závodnice pod osm sekund a tedy ani tyto dvě zmíněné nám své třetí a čtvrté pokusy nemohly předvézt.

 

Masters

Ve znamení nízké účasti je kategorie mužů Masters, kam se letos do Brna dostavilo pouze pár mužů. Nutno poznamenat, že nejmladší z nich byl ročníku 1969 a všichni tři jsou multisportovními talenty dělající více sportů.

Zcela dominantními výkony pod deset sekund bral zlato Ludvík Cimburek v nejlepším čase 9,32 s. O sekundu pomalejším byl tentokrát Ladislav Kubeček a bronz připadl Luboši Šikulovi.

V této kategorii si náš obdiv závodníci rozhodně zaslouží a jsem rád, že jsem s nimi měl možnost v Brně být na stejném laně. Jste borci a pevně doufám, že vás budu potkávat i v dalších sezónách.

 

Muži

Vítězem se stává Ma... Takto začněme.

Dominátorem našeho sportu kdysi býval jistý Aleš Novák. Možná jste toto jméno kdysi slyšeli. Jediný závodník, jehož osobní rekord začíná číslicí čtyři.

Ale doba Aleše je pryč. Měli jsme tu dobu Štěpána Muchky, Ondřeje Košťáka, Martina Trnky nebo Martina Vacka.

Letošní rok byl dominátorem Matěj Cigl, od kterého všichni čekali nejméně útok na Alešův rekord. Když nic jiného, tak čas začínající 5,0x. Pouhé domněnky mohou říci, co bylo za jeho (nepovedenými, ale stále úžasnými) výkony na hranici 5,30 s.

Nicméně na každém sportu jsou krásné zvraty, ke kterým dochází. Vzpomeňme na diskvalifikaci Useina Bolta na MS za předčasný start nebo vypadnutí hokejového týmu Kanady v semifinále. Letošní rok nemohl přinést větší zvrat než právě boj o zlato.

A vítěz překvapil nejen sám sebe, své tréninkové kamarády, ale i všechny diváky a fanoušky našeho sportu. O to krásnější a sladší vítězství pro Martina Vacka musí být. Naprosto úžasný výkon ve třetím kole a čas 5,39 s a ještě neuvěřitelnější výkon v kole čtvrtém. Martin zcela ideálně naladil suplementy a zašplhal za čas z říše snů v hodnotě 5,25 s. Martine, obří gratulace ke zlatu.

Věřte, že Matějovi lépe než závod vycházely pokusy po závodě. Ale na to se historie neptá. Matěj Cigl neměl v sobotu svůj den. Úsměvné to říci při časech 5,31 s. Naprosto nepochybuji, že o Matějovi v sezóně 2023 uslyšíte ještě mnohé a nepochybuji ani o tom, že nejen já, ale i Martin Vacek mu fandí v jeho cestě k hranici pěti sekund. Matěji, díky za MČR 2022 a za skvělý souboj s Martinem Vackem. 

Bronzová příčka a Adam. Vzpomínáte na příjmení Novotný? Adam Novotný, dorostenecký světový rekordman (z loňského MČR v Brně) nám od prvního kola ukázal, jak se ladí forma. Neuvěřitelně vyrovnané pokusy hluboko pod šest sekund. Adam svou skvělou přípravou uletěl všem a zajistil si místo v dějinách mezi závodníky pod šest sekund. Obří gratulace.

Pojďme se podívat na zbytek finále, které od letošního roku asi bude standardně pod Šupčíkův čas 7,20 s.

Již nějakou dobu jsme v kontaktu s elitním Francouzským závodníkem Arnaudem Bourdiem. Rekordmanem a několikanásobným Francouzským mistrem v jejich odlišné disciplíně ve šplhu na pět metrů. Jak to vypadá si můžete najít na jeho Instagramovém účtu. Rozhodně se jedná o zajímavou podívanou.

Ten si taktéž v osobním rekordu z Brna odnáší skvělé zážitky a velkou radost. Gratulace do Francie.

Velmi pěkného výkonu jsme byli svědky u velkého Adamova soupeře Ondřeje Klíče. Ten letos měl potenciál se také podívat pod šest sekund, ale úplně to nevyšlo. Přesto zlepšení osobního rekordu a tedy čtvrté místo na letošním Mistrovství republiky.

Loňský bronzový Tomáš Pouček letos místo mistrovství republiky v Team Gymu přijel do Brna na šplh. Se zraněným kotníkem se potýkal s ne úplně vydařenými pokusy (pokud můžeme něco takového říkat u výkonnosti v časech 6,28 s). Tomáš ovšem umí pod šest a věřím, že nám takový výkon brzy opět ukáže, k čemuž mu držíme palce.

Jedním z nejvyšších závodníků je dlouhoruký Filip Řezníček. Ten se konečně podíval pod hranici 6,5 sekundy a zlepšil si osobák na 11 sáhů (to šplhá pouze pár závodníků v historii) na 6,44 s. Zde si dovolím připsat poznámku, že ve čtvrtém kole zkusil dokonce šplh na deset sáhů. Pokud nevíte, jak neuvěřitelné to je, tak si určitě najděte jeho závěrečný šplh z letošního streamu na gymtv.cz. Nechybělo mu k dohmatu mnoho. Jméno Martin Trnka nemusím předpokládám nějak zvláště představovat. Závodník, který i bez tréninku umí hluboko pod sedm sekund. Letos přípravě moc nedal, ale jeho dlouhé dohmaty mu vždy jeho čas na závodě výrazně stáhnou. Letos nejlepší pokus za 6,48 s a věřím, že mohl být plně spokojen.

Předseda VVŠ Natanael Měcháček (nejstarší účastník finálových klání) letos měl skvělý začátek sezóny. Poté se začal potýkat s problémy s ramenem a účast na mistrovství byla co do účasti nejistá. Nakonec za šest týdnů natrénoval a s časem 6,68 s nebyl ani spokojen, ani nespokojen. 

Jiří Hoffman je mladičký závodník, kterému chybí zkušenosti, ale potenciál má velký. Letos se štěstím začátečníka ve velmi pěkném čase pod sedm sekund postoupil do finále. Zbývající pokusy by mu totiž k postupu nestačily. Nicméně to není důležité a historie se na to neptá. Jeho nový osobní rekord z prvního kola a čas 6,93 s. Gratulujeme.

Posledním účastníkem a velkou příčinou stresů jeho kamarádům, co fandili pod lanem byl Filip Šmejkal. Ten se nakonec do finále dostal a ve zbývajících kolech své časy ještě snížil. Nejlepší čas v hodnotě 7,05 s patří mezi jeho vůbec nejlepší. 

Takové bylo letošní Mistrovství republiky pod taktovkou Sokola Brno I a generálního sponzora Generali Česká pojišťovna na BVV.

Závod jste mohli vidět živě streamovaný na stránkách gymtv.cz díky zajištění Českou gymnastickou federací.

Velké díky patří nejen závodníkům, organizátorům a sponzorům, ale i vám všem, kteří našemu sportu a lidem okolo fandíte.