Ve věku 95 let odešel zakladatel a propagátor skákání na trampolíně u nás, který své trampolínové vzpomínání začínal vždy v roce 1964 v Alžíru. Tam totiž v rohu tělocvičny objevil nové nářadí – trampolínu.

To ho natolik zaujalo, že po návratu domů s dalšími nadšenci připravil skladbu a vystoupení armádních cvičenců na 80 nafukovacích trampolínách a 240 nafukovacích kobercích.

V roce 1970 založil první komisi skoků na trampolíně a začal tak novodobou historii skoků na trampolíně u nás. Stál u zrodu prvních trampolínových soutěží a také mezinárodního závodu, který od té doby pravidelně pokračuje a dnes už má více než padesátiletou historii.

Ivo Fibiger zůstal i nadále věrný skokům na trampolíně a pravidelně se setkával s trampolinisty, v poslední době hlavně při oslavách různých výročí.

Za svůj mimořádný přínos pro rozvoj skoků na trampolíně byl v roce 2019 uveden do síně slávy České gymnastické federace.

 

Celoživotní sportovní nadšenec Ivo Fibiger se už v roce 1953 stal jedním z průkopníků moderního pětiboje a vypracoval se až k domácí špičce a v roce 1954 to dotáhl až na mistrovství světa v Budapešti. Tam mu ale při kolizi kůň francouzského jezdce rozsekl holeň a bohužel do závodu nemohl nastoupit.

V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století patřil mezi významné autory skladeb hromadných tělovýchovných vystoupení. V roli autora hromadných tělovýchovných vystoupení působil i v Alžíru. V rohu jedné tělocvičny tam objevil americkou trampolínu, tedy náčiní, které bylo tehdy v Československu neznámé.

Po návratu do Československa se stal propagátorem skákání na trampolíně a spoluautorem moderní skladby vojáků na trampolínách připravované pro IV. Celostátní spartakiádu 1970. Ta se nakonec neuskutečnila, ale skladba byla jedním z vrcholů tělovýchovných slavnosti, které místo spartakiády proběhly v mnoha okresech a krajích Československa.

Bylo mu líto nevyužít nových zkušeností a rozpustit bez užitku tak vzácný kolektiv cvičitelů a cvičenců. Ti mu pak pomáhali s organizací prvních soutěží a neoficiálního mistrovství republiky v roce 1971, kdy sebou přivezli i první závodníky.

A tak masové skákání na nafukovacích trampolínách začalo psát novou trvalou kroniku, která v sobě skrývá mnoho nadšení, obětavosti, radosti ale i slz a zklamání. Především pak věčná přátelství a krásný, skromný kolektiv.

 

Čest jeho památce!

 

 

 

Ivo Fibiger - Síň slávy ČGF - za mimořádný přínos pro rozvoj skoků na trampolíně.

Zakladatel a propagátor skákání na trampolíně v Československu Ivo Fibiger své vzpomínání začíná vždy v roce 1964 v Alžíru, kde v rohu tělocvičny objevil nové nářadí - trampolínu. To ho natolik zaujalo, že po návratu domů s dalšími nadšenci připravil skladbu a vystoupení armádních cvičenců na 80 nafukovacích trampolínách a 240 nafukovacích kobercích. V roce 1970 s Karlem Přechem založili první komisi skoků na trampolíně a začali tak novodobou historii skoků na trampolíně u nás. Ivo Fibiger v letošním roce oslaví krásných 90 let.

Videa ze slavnostního vyhlášení

Ivo Fibiger byl uveden do Síně slávy ČGF :