Devítičlenná výprava se vrátila z portugalské Coimbry, kde se účastnila druhého letošního světového poháru FIG Parkour World Cup. Závody probíhaly v náročných podmínkách pod žhavým portugalským sluncem, kdy denní teploty dosahovaly až 34 °C, zatímco ráno teplota klesala na pouhých 14 °C.

Za Českou republiku se závodu účastnili:

  • Ženy freestyle: Adéla Měrková, Bára Krčmářová, Vendula Měrková
  • Muži freestyle: Antonín Kolenovský
  • Ženy speedrun: Bára Krčmářová
  • Muži speedrun: Martin Chromeček, Jaroslav Chum, Antonín Kolenovský, Martin Veselý
  • Vedoucí reprezentace: Martin Honzek
  • Reprezentační trenér: Martin Chromeček

 Tento závod byl pro českou parkourovou reprezentaci velmi důležitý, protože jsme jeli obhajovat zlato z předchozího závodu ve francouzském Montpellier. Mezi muži se nejúspěšnějším závodníkem stal Jaroslav Chum, který postoupil do semifinále navzdory zranění ramene, které mu znemožnilo podat plný výkon. I přes tento handicap dokázal vybojovat skvělé 8. místo, aniž by „pohnul rukou“. Martin Chromeček do závodu kvůli zranění zad nenastoupil, a i když Antonín Kolenovský a Martin Veselý do semifinále nepostoupili, jejich výkony je přesto zařadily mezi 20 nejlepších.

„Poprvé s námi byla i fyzioterapeutka Bětka Šimurdová, jejíž přítomnost byla pro celý tým velkým přínosem. Ukázalo se, že při takto velkých závodech a v náročných podmínkách je prevence zranění, ošetření a první pomoc pro namožené svaly naprosto nezbytnou součástí reprezentační výpravy,“ uvedl letošní zlatý medailista z Francie Jaroslav Chum.

Ženy ve freestylu byly ještě úspěšnější. Bára Krčmářová obsadila 10. místo, Vendula Měrková skončila těsně před branami finále na 9. místě a Adéla Měrková si díky úpravě svého runu na poslední chvíli vybojovala skvělé 2. místo, čímž přivezla domů stříbrnou medaili.

Díky těmto úspěchům se český parkourový tým může pyšnit celkovým počtem 14 medailí ze 13 světových závodů, včetně bronzu z posledního mistrovství světa a loňských dvou titulů absolutních vítězů série Světového poháru FIG, a to jak mezi ženami, tak i mezi muži.

Kromě závodních úspěchů se dařilo i na organizační úrovni. Vedoucí reprezentace Martin Honzek úspěšně vyjednal partnerství a spolupráci mezi slovenskou, francouzskou, italskou a českou parkourovou reprezentací. Tento krok otevírá cestu k budoucím společným evropským závodům a vzájemné účasti na národních mistrovstvích a soustředěních.

Stejně tak se v letošní sezóně dařilo i reprezentační trenérovi Martinu Chromečkovi, který spolu s místopředsedou parkouru Martinem Honzkem rovněž dosáhli významného úspěchu v oblasti vzdělávání. Po loňském úspěšném startu se stali hlavními lektory programu Inovačního vzdělávání Národného športového centra při Ministerstvu cestovného ruchu a športu Slovenské republiky, čímž jako první Češi pronikli se závodním parkourem do vrcholných organizací i za hranice naší republiky.

Nyní se česká reprezentace aktivně připravuje na Mistrovství světa, které se uskuteční v listopadu v Japonsku. Všem našim závodníkům budeme držet palce nejen na Mistrovství světa, ale i v nadcházející sezóně!