V pondělí 30. září 2024 nás po dlouhé nemoci ve věku 61 let opustila Věra Černá, naše poslední Mistryně světa ve sportovní gymnastice (rok 1979, Fort Worth/USA).

Věra Černá byla jednou z nejtalentovanějších sportovních gymnastek, které se v tehdejším Československu narodily. Její vrcholová kariéra však byla díky zranění krátká a osud ji nepřál ani po ukončení její sportovní kariéry, přesto bojovala a nevzdávala se.

Věrka začínala s gymnastikou ve svých osmi letech v Brně ve Zbrojovce. Po roce tréninku bylo jasné, že jde o mimořádný talent. Ve svých 12 letech dostala pozvánku do juniorského výběru, kde začala svou reprezentační kariéru. Jejím osobním trenérem se stal Staniskav Vyzina.

Titul Mistryně světa na kladině, který Věra Černá vybojovala v prosinco 1979 v texaském Forth Worth, byl zaslouženou odměnou za její pracovitost, houževnatost a cílevědomost. Bylo to pro československou sportovní gymnastiku zlato po dlouhých jedenácti letech od posledních zlatých medailé Věry Čáslavské na OH 1968 v Mexiku. Dnes již víme, že do dnešních dnů prozatím také zlato poslední.

Věra Černá se po MS 1979 stala jednou ze žhavých kandidátek na medailové pozice pro nadcházející OH 1980 v Moskvě. Věra se připravovala pečlivě. Zvýšila obtížnost svých sestav a vše směřovala k vrcholu v Moskvě. Osud tomu však chtěl bohužel jinak. V sobotu 21. června 1980 se jí na konci tréninku stal osudným přeskok. Sice doskočila, ale náraz páteř nevydržela. Zlomila si obratel a dvě plotýnky.

Prognózy lékařů byly velice pesimistické. Měl to být konec veškerého pohybu. Věra Černá strávila dva měsíce na nemocničním lůžku. Odmítala si připustit, že by skončila na invalidním vozíku. Díky cvičení a postupné rehabilitaci se postavila opět na vlastní nohy. A to doslova.

Ve vrcholové sportovní gymnastice však pokračovat nešlo. Její sportovní kariéra skončila. Svou pozornost nasměrovala na dokončení maturity, která ji pak umožnila vystudovat na stavební fakultě VUT v Brně. Během studií se jí narodila dvojčata Kristýna a Lucie.

V oboru Věra Černá nepracovala dlouho. Postupně vystřídala řadu profesí mezi něž patří také působení  u státní a měststké policie, pozice tiskové mluvčí u Českých drah. Věnovala se také trénování mladých talentovaných gymnastek, vedla taneční skupinu.

Věra Černá žila normální obyčejný život jako většina z nás. V roce 2003, kdy měl její syn Daniel pouhé dva roky, však přišla další rána osudu. Při návštěvě své maminky upadla ve vaně po epileptickém záchvatu do hlubokého bezvědomí. Po hospitalizaci v nemocnici a vyšetření se zjistilo, že příčinou je nádor na mozku. Po dvou dnech v nemocnici následovala operace. Několik týdnů po operaci ležela ochrnutá na lůžku. Vypadalo to, že levá strana těla zůstane ochrnuta navždy. Věra Černá se ale nevzdala. Díky své neuvěřitelné vůli, pracovitosti, která ji stála hodně slz a bolesti se postavila zpátky na nohy.

I přes to, že k ní byla sportovní gymnastika i krutá, našla si chvíli na návštěvu gymnastických soutěží nejen v Brně, ale ráda přijela pozvbudit talentované malé gymnastky např. na Mistrovství ČR pořádané v Hale Věry Čáslavské v Černošicích. Byli jsme rádi, že s námi mohla být v Bratislavě na oslavách 100 let česko-slovenské gymnastiky nebo v roce 2019 v Praze na premiérovém Gymnastickém plesu.

S Věrkou Černou odchází jedna z posledních legend československé a české sportovní gymnastiky, poslední Mistryně světa. Odchází bojovnice, která si i přes pohnuté životní okamžiky a nepřejícnost osudu dokázala najít na životě vždy i něco hezké a povzbudivé. Zůstane inspirací pro spoustu lidí v dnešní nelehké a zvláštní době.

Poslední rozloučení se zesnulou proběhne v pátek 11. října 2024 v 11 hodin v obřadní síni Krematoria Brno Jihlavská.

Roman Slavík,                                                                                                                      generální sekretář České gymnastické federace

 

- zdroj: Lidové noviny, Česká gymnastická federace-

 

VĚRA ČERNÁ - ZLATÁ KLADINA MS 1979